Konstiga jobb

Gå in på http://bjerken.se/se/ och hitta ett konstigt men säkert ganska roligt jobb. Detta är en patentbyrå som funnits sedan 1951 och vad de pysslar med är att rådgiva både företag och enskilda individer gällande vad som kallas immaterialrätt. Deras jobb är att uppnå ett så omfattande skydd som möjligt för idéer och produkter som deras klienter vill skydda.

Vad gör man?
Jo det är som så att deras jobb går ut på att erbjuda hjälp med de ansökningsprocedurer som man måste gå igenom både nationellt och internationellt. De undersöker och bedömer intrångsfrågor, vilket innebär att de arbetar med att undersöka huruvida någon på ett otillåtet sätt utnyttjar en skyddad rättighet. Just Bjerkéns tillhör den absoluta gräddan av tongivande patentbyråer I Sverige. Hur mycket grädda det kan vara att jobba med att få människor att äga saker och ting i så hög utsträckning som möjligt är väl upp till var och en att avgöra. Det är väl på något sätt det högsta möjliga av kapitalismen, att äga idéer. De har kontor både i Stockholm, Gävle och i Västerås. Deras specialister kan man bekanta sig med via hemsidan om man är intresserad av att få hjälp med att äga ett mönster eller dylikt.

Piratkopior
Det kan ju vara en mycket god idé det där med patent, då man i alla fall som kund vet vad man får. Trodde jag! Men icke. Piratkopior finns tydligen av allting. Jag trodde i min naivitet att det bara var fula väskor som tydligen är hur dyra som helst som kopierades för att även fattiga människor skulle kunna ha fula väskor. Men tydligen så kopieras även smink och rakhyvlar och gud vet allt!