Munherpes vanligare än man tror

Många upplever någon gång i livet att man får munsår. Ofta är det små blåsor som kan göra ont och klia och efter några dagars besvär spricker de och vätskar sig. Han man den typen av munsår är det ganska troligt att det kan vara munherpes.

Munherpes kommer av ett virus som heter herpes simplex 1. Som bekant finns även könsherpes som orsakas av herpes simplex 2.

Om du misstänker munherpes, ta ett test
Innan blåsorna syns kan man känna att det sticker eller kliar i läppen på det stället där blåsan sedan dyker upp. Är du snabb att identifiera detta kan du börja behandla problemet innan blåsan spricker, vilket gör att du får en mindre bekymmersam period. Om du är osäker på om det är munherpes, kan man enkelt bestämma ett testkit från http://klamydiatest.net/alla-tester/herpespaket/ och snabbt se resultatet. Får du då svaret att det är herpes, köper du behandling på apoteket.

Munherpes är mycket smittsamt
Om du fått blåsor eller känner att något är på gång på läppen, ska du undvika att kyssas då herpes är mycket smittsamt. Har man en gång fått viruset i kroppen försvinner det inte utan man har det resten av livet. Däremot behöver man inte få utbrott speciellt ofta och det måste inte alltid bli munsår av det. Munherpes utlöses bland annat av stress, av stark sol och av mycket kalla temperaturer.