Räddningsstegen

Ibland händer det saker som man inte är beredd på, kanske rent av katastrofer. Ett inpluggat strykjärn ligger på strykbrädan eller ett ljus bredvid soffan står tänt. Oavsett vad kan små bortglömda saker ibland få förödande konsekvenser och man måste vara beredd på att agera snabbt. Ett bra sätt att vara förberedd på, är att ha saker hemma som förenklar situationerna om de skulle uppstå. Ett exempel är att ha en räddningsstege monterad utanför fönstret.

En alternativ flyktväg
Att ha en räddningsstege nedanför fönstret om olyckan inträffar kan i vissa fall vara skillnaden mellan liv och död. En brandsläckare eller brandfilt är självklart bra att ha hemma, men om det skulle vara så att du själv inte förmår släcka branden och istället bör utrymma kan en alternativ flyktväg vara en bra lösning. Dels för att alla i hushållet ska kunna utrymma så snabbt som möjligt och för att huvudingången kan vara blockerad av faran.

Om olyckan är framme
Som sagt kan du aldrig förutse när en katastrof ska inträffa. Men det bästa sättet att undvika dem är att ha bra förutsättningar och lösningar om olyckan skulle vara framme. Det viktiga är att ha koll på de potentiella farorna i hemmet. Därav släcka ljusen, dra ur kontakter då du inte använder dem, ha rätt utrustning hemma och såklart; komma ihåg att ringa 112 när situationen är okontrollerbar.